Hozzávalók 2 cipóhoz:
Pizzakrém:
- 1 fej hagyma
- pici olaj
- 1 ü. sűrített paradicsom
- só
- 1 mk. cukor
- oregano
- Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.
- Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót.
- Miután az élesztőm szépen felfutott hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat, elkeverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem.
- A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik.
- Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még legalább 10 percig dagasztom. A további masszírozást, egyre több hólyagocskával hálálja meg, amitől még levegősebb, puha tésztát kapok.
- Szobahőmrsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.
- Elkészítem a pizzakrémet: pici olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket és összeforralom.
- A megkelt tésztát átgyúrom és megfelezem, az alábbi módon két cipót készítek.
Most jön a Tészta-Origami!:)
- A megkelt tésztát vékonyra és hosszúkás téglalap alakúra nyújtom.
- Vékonyan megkenem pizzakrémmel.
- Majd a rövidebb oldalait a tészta feléig visszahajtom, ahol azok érintkeznek.
- Vékonyan megkenem pizzakrémmel.
- Az érintkezési vonal mentén félbehajtom, ujjnyi vastagra kinyújtom.
- Vékonyan megkenem pizzakrémmel.
- A rövidebb oldalánál kezdve, szorosan feltekerem.
- Kivajazott tepsibe teszem úgy, hogy a hajtásvonal alulra kerüljön.
- Éles késsel mélyen bemetszem a cipó tetejét.
- Letakarom, egy órát kelesztem.
- Pizzakrémmel szépen lekenem az egész cipót.
- Előmelegített, forró sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm.
- Rácson hagyom kihűlni.