Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 30 dkg margarin (vaj!)
- 2 db tojás sárgája
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg méz
- 1/2 evőkanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 evőkanál őrölt fahéj
- 1/2 kiskanál szerecsendió
- 1/2 kiskanál gyömbér
- 1 kiskanál sütőpor
- 4 dkg kakaó
A lisztet összekeverem a porcukorral, fűszerekkel, sütőporral és a kakaóval, majd elmorzsolom a vajjal. A tojássárgákat és a mézet hozzáadva jól összegyúrom. A kész masszát pihentetni kell minimum 3 órát, de legfeljebb 1 napot. Pihentetés után a tésztát kinyújtom 2-3 milliméter vékonyságúra, majd szép karácsonyi formákat szaggatok belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 5-6 percig sütöm.
Amíg hideg a tészta, elég nehéz nyújtani, de ilyenkor könnyebb a bonyolultabb figurákat kiszúrni, mint például a macit, aminek vékonyka keze és lába van. Hamar felmelegszik, akkor már könnyebb, bár még így is sok kis adagban szoktam nyújtani. Nekem se hidegen, se melegen nem kell a nyújtáshoz liszt, bár lehet, hogy azért nem, mert konyhapulton szoktam dolgozni, nincs deszkám.
Nagyon finom, különlegesen fűszeres sütemény, aki eddig megkóstolta, kérte a receptjét!