Hozzávalók 4 főre:
- 15 dkg mélyhűtött zöldborsó
- 2 db paradicsom
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál majonéz
- 1 fehér hagyma
- 15 dkg mélyhűtött zöldbab só
- 3 héjában főtt burgonya
- és zöld húsú paprika
- 10 dkg paprikakrémmel töltött zöld olajbogyó
- 20 dkg tonhal sós lében
- 2 evőkanál citromlé frissen őrölt fekete bors citromgerezdek a díszítéshez
- Egy lábasban forraljunk fel 1 dl vizet 1/2 kiskanál sóval.Tegyük bele a mélyhűtött zöldborsót és zöldbabot, és fedő alatt főzzük 10–15 percig. Szűrőedényben szűrjük le, a főzőlét fogjuk fel. Csepegtessük le és hagyjuk kihűlni, majd a zöldbabot vágjuk kis darabokra.
- Hámozzuk meg az előző nap megfőzött burgonyát és vágjukkb. 3 cm-es kockákra. A paprikákat vágjuk félbe, csumázzuk ki, mossuk meg, és vágjuk rövid csíkokra. Tisztítsuk meg és karikázzuk fel a hagymát. A paradicsomot mossuk meg, vágjuk félbe, a kocsány környékét távolítsuk el, a húsát vágjuk nyolc gerezdre.
- Tegyük egy tálra a zöldborsót, a zöldbabot, a paprikát, a paradicsomgerezdeket és a felkockázott burgonyát. csepegtessük le az olajbogyót és a tonhalat; az olajbogyót félbe is vághatjuk.
- Tisztítsuk meg, vágjuk apróra vagy fokhagymapréssel zúzzukössze a fokhagymát. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a majonézt, az olívaolajat, a citromlevet, és 3 evőkanálnyit a zöldségek főzőlevéből, és keverjük az egészet simára.
- Ízesítsük sóval, borssal, majd öntsük rá a zöldségekre.Szedjük a tonhalat villával kisebb darabokra, majd az olajbogyóval és a citromgerezdekkel együtt tegyük a salátára. Pirított fehér kenyérrel kínáljuk.
- Zöldségsaláta tonhalkrémmelTisztítsunk meg 1-1 piros és sárga húsú paprikát, 3 paradicsomot, fejenként 2 kisebb fürtös uborkát, sárgarépát és zellerszárat, és mindet mossuk meg. Vágjuk őket apró kockákra, és tegyük egy lapos tálra. Tisztítsunk meg és vágjunk apróra 1 fehér hagymát. Csepegtessünk le 20 dkg sóslében eltett konzerv tonhalat, villával nyomkodjuk szét, ésa kockára vágott hagymával együtt tegyük egy tálba 2 evőkanál majonézzel, 1 dl joghurttal, 1 evőkanál napraforgóolajjal, zöldfűszersóval és borssal. Keverjük krémesre. Öntsük a salátára, szórjunk rá 2 evőkanál összevágott petrezselymet és tálaljuk.
Tipp:
- Jó tudni A nyers zöldbab olyan természetes fehérjéket tartalmaz, amelyek elősegítik a vérrögképződést, és ezáltal mérgezési tüneteket okoznak. Ezek az anyagok a forralás hatására bomlanak el – ezért soha ne fogyasszunk nyers zöldbabot!
A recept tápértéke:
Adagonként: 450 kcal (1870 kJ), 18 g fehérje,28 g zsír, 28 g szénhidrát